Dirigent

Hans van Rutten

 

Sinds het najaar van 2008 is Hans van Rutten dirigent van het Oratoriumkoor Langedijk. Onder zijn leiding heeft het koor al vele mooie concerten gegeven. Op het programma stonden onder meer de Messiah van Händel, Requiems van diverse componisten, de uitvoering van de Liebeslieder van Brahms (met de dansuitvoering van Balletschool Attitude), de Petite Messe Solennelle van Rossini en verder werken van Händel, Mozart,  Mendelssohn, Haydn, Franck, Durante, Purcell, Rutter, Rheinberger en Elgar.

Hans speelt vanaf zijn 7e jaar blokfluit. Op de muziekschool kreeg hij les van Willem Bremer en Paulus Vis. Na het behalen van zijn diploma gymnasium koos hij voor de studie blokfluit aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Tijdens zijn opleiding raakte hij geïnteresseerd in de koorzang en directie. Hij behaalde zijn conservatoriumdiploma in 1988. Direct daarna volgde hij de opleiding koordirectie die hij afsloot in 1994 aan de Hogeschool IDE te Gorinchem. Hij kreeg zangles van Jan Willem Westerhuis.

Hans streeft naar een grote variatie in zijn werk. Naast het Oratoriumkoor Langedijk is hij dirigent van Oratoriumkoor Cantando Pijnacker en het Soester Mannenkoor ‘Apollo’ . Hij geeft blokfluitles en zangles aan mensen van alle leeftijden. Hij verzorgt workshops voor zangers en koren. Ook maakt hij instrumentale arrangementen en koorbewerkingen van liederen.

Inspiratie haalt Hans niet alleen uit zijn koor- en lespraktijk, maar ook door het volgen van masterclasses en opleidingen. Het afronden van de opleiding adem- en ontspanningstherapeut “Methode Van Dixhoorn” heeft hij zijn werk een grote verdieping gegeven.

Meer informatie is te vinden op zijn website www.ademenmuziek.nl.